Поїхати до Польщі з дитиною

 

Чи можна неповнолітнім дітям отримати біометричний паспорт?

Відповідь - так, можна. Отримати біометричний паспорт може і новонароджений. Але є відмінність в отриманні паспортів в залежності від віку: до 12, 12-14 років, 14-16 років. Паспорт видається на 4 роки. У випадку з новонародженими і маленькими дітьми, його потрібно буде міняти частіше, так як фото в паспорті, який видали дитині в 2 місяці, у віці 2-3 роки не схожі. Це може стати причиною того, що на кордоні можуть не пропустити.

 

- Діти до 12 років, отримують паспорт, при цьому не здають процедуру дактилоскопії і не ставлять підпис. Такий паспорт дійсний і на кордоні у дитини не перевірятимуть відбитки пальців. При цьому після досягнення 12 років здавати відбитки пальців або робити новий паспорт і сканувати відбитки не потрібно. Документи на виготовлення паспорта повинні подавати батьки. Якщо у батьків різні прізвища, також необхідно пред'явити свідоцтво про народження дитини.

 

- Діти, які досягли 12 років, вже зобов'язані здавати відбитки пальців без цифрового підпису. При процедурі подачі  повинні бути присутніми, і дитина, і батьки (або один з батьків при наявності паспорта того з батьків, який відсутній), так як у дитини сканувати відбитки можна тільки з дозволу батьків.

 

- Діти, які досягли 14 років, вже зобов'язані здавати не тільки відбитки пальців, але вже і ставити свій цифровий підпис. Документи подаються в присутності батьків (або одного з батьків при наявності паспорта другого з батьків). Необхідною умовою, щоб отримати паспорт, - наявність нового типу внутрішнього паспорта - ID-карти. Він видається дітям у 14 років і час на його виготовлення - 20 днів.

 

- Діти після 16 років вже мають право подавати всі документи на отримання паспорта самостійно. І з такого віку паспорт буде видаватися на 10 років.

 

 

Яка віза потрібна дитині для виїзду, якщо батьки їдуть за кордон за робочою візою?

 

Часто, так само виникає питання про те, що робити, якщо батьки їдуть на роботу за робочою візою мінімум на 180 днів, і хочуть брати з собою дитину, чи потрібна дитині віза і яка? Якщо у дитини біометричний паспорт і виїжджати без візи, то чи можна продовжити його перебування в Польщі, якщо у випадку безвізового проїзду він може перебувати не більше 90 днів?

 

У такому випадку, якщо батьки або один з батьків (при наявності нотаріального доручення від другого батька), їдуть на роботу за робочою візою на 180 днів з дитиною, йому теж потрібно відкривати візу. Для візи дитині потрібно мати:

 

  • Підтвердження і запрошення з дитячого садка або зі школи, що дитина протягом терміну роботи буде перебувати і проходити навчання там.
  • Договір про оренду житла або підтвердження такої оренди. Навіть в разі, якщо житло надає роботодавець, такий договір або підтвердження повинно бути.

На підставі цих документів Вашій дитині відкриють візу на необхідні строки.

Якщо розглядати ситуацію виїзду без візи, то в такому випадку дитина може перебувати на території іншої країни за правилом перебування на території Євросоюзу - 90/180 днів. Щоб продовжити його перебування після закінчення 3-х місяців, необхідно готувати той же самий список необхідних документів, їхати на Україну, відкривати візу на їх підставі, і повертатися назад. Це процес вимагає відриву від роботи, пов'язаний з виїздом на Україну і поверненням на місце роботи. Окрім цього, на Україні в цей період Ви витрачаєте час на очікуванні дати подачі документів у візовий центр і час на виготовлення візи. До цього ще додаються додаткові витрати на дорогу туди і назад Вам і дитині і проживання під час очікування. Цей варіант не зовсім зручний, і краще відразу ж оформити необхідні документи для виїзду дитини, що б не виникало зайвих проблем з часом перебування вашої дитини з Вами.

 

POLAND WAY
Підписуйтеся і задавайте Ваші питання на нашій сторінці у Facebook
(1 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Україна, Київ, вул. Солом'янська буд 3 офіс 807.
Polska, Kraków, os. Na Lotnisku 29/95