Працевлаштування на підставі безвізу

 

Безвізовий режим України з ЄС дещо змінився з уваги на працевлаштування в Польщі. Попередньо усі представники України, Євросоюзу говорили, що працевлаштування за безвізом суворо заборонено.

 

Це правило залишилося дійсним і до сьогодні для усіх країн, окрім Польщі.

 

Польський уряд законодавчо дав зрозуміти, що ті особи, які в’їхали на територію Польщі на підставі безвізового режиму мають можливість офіційно працювати, якщо виконають певні умови, про які нижче.

Наразі Польща – це єдина країна ЄС, яка законодавчо затвердила, що громадяни України, які в рамках безвізового режиму знаходяться на території Польщі можуть працевлаштуватися, якщо оформлять додаткові документи.

Оформлення додаткових документів у Польщі

Кожен українець має право легально апелювати про видачу дозволу на працю (zezwolenie na pracę), на підставі якого можна оформити Карту Побуту в Польщі (Karta Pobytu) або «освядчення» (oświadczenie) - так зване запрошення від роботодавця про намір працевлаштувати іноземця.

Термін перебування на території ЄС в рамках безвізу, як відомо – 90 днів на період 180 днів. Ця вимога залишається при працевлаштуванні. Хоча польське законодавство, при виконанню певних умов, дозволяє залишитися іноземцю на довший період часу.

Легалізувати перебування в Польщі на довший строк, ніж 90 днів можна подавши документи до Воєводського Відділу Справ Іноземців (Urząd Wojewódzki, Wydział do spraw cudzoziemców). Важливо подати документи перед закінченням терміну легального перебування в Польщі.

Такі зміни корисні для українських трудових мігрантів, проте слід не забувати, що обираючи цей шлях Ви повинні будете самостійно збирати та подавати документи, знаходячись вже у Польщі і спілкуватися із польськими державними службовцями на польській мові.

Карта Побуту

Разом з тим, Ви також повинні врахувати, що процедура отримання Карти Побуту на практиці займає 3-6 місяців. У цей період Ви можете легально знаходитися в Польщі, проте НЕ МАЄТЕ ПРАВА легально працювати. Покинувши Польщу під час розгляду Вашої справи Ви не зможете в’їхати назад без отримання довгострокової візи, якщо 90 днів вашого безвізу вичерпано, оскільки короткострокову візу Шенген Ви не зможете отримати. Карта Побуту видається на строк від 1 року до 3 років. Апелювати про отримання Карти Побуту можна лише після того, як Ви офіційно пропрацювали 3 місяці в одного роботодавця та одній і тій самій посаді.

Що краще: карта побуту чи робоча віза?

Порівняння Карти Побуту та Робочої Візи

 

Карта Побуту

Робоча Віза

Строк виготовлення

90-180 днів

30 днів

Офіційний платіж*

3 100 грн.

550 грн.


Строк, на який видається

1-3 роки,
найчастіше видають на 1 рік


6 місяців

Зміна роботодавця означатиме

Виготовлення нової Карти Побуту з повною оплатою

Отримання нового безкоштовного освядчення

Вартість послуг нашої компаніх

12 550 грн.

2 550 грн.

 

*Зауважте, що офіційний платіж не включає в себе додаткові кошти, пов’язані з оформленням Карти Побуту (Робочої Візи) такі як: вартість страхового полісу, фотографії, приїзд і перебування в Польщі (у випадку Карти Побуту) та допомоги спеціалістів.

 

Ідентифікуйте себе

Зрештою, Ви повинні себе ідентифікувати – цікавить Вас довготермінове перебування в Польщі чи тимчасовий заробіток на кілька місяців? Якщо Ви не плануєте осідати на польських землях, то й Карта Побуту Вам абсолютно не потрібна, оскільки для Вас це зайві витрати, які значно перевищують вартість отримання робочої візи та строки очікування. Проте якщо Ви зацікавленні виїздом до Польщі з метою постійного проживання на теренах цієї країни, то звісно, Карта Побуту буде Вас буде найбільш потрібною та корисною.

Зателефонуйте у нашу компанію та отримайте безкоштовну консультація щодо працевлаштування в Польщі.

POLAND WAY
Підписуйтеся і задавайте Ваші питання на нашій сторінці у Facebook
(3 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Україна, Київ, вул. Солом'янська буд 3 офіс 807.
Polska, Kraków, os. Na Lotnisku 29/95